Hírek

Főoldal

Kik vagyunk

Céljaink

Eredményeink

Cikkek

Megjelenések

Letöltések

Elérhetőség

Támogatóink

Linkek

magyarul   in english

A Jövő Óceánjaiért
Alapítvány

Bankszámlaszám:
65100149- 11287447
Adószám:
18181885-1-42
Telefonszám:
+36-30-284-3467
E-mail:
info@futureoceans.hu

 

 

Céljaink

A Jövő Óceánjaiért Alapítvány egy független, non-profit szervezet, amely 2003-ban alakult, hogy tengeri állatok és azok élőhelyeinek kutatását segítse. Alapítványunk célja, hogy porcos halak kutatását támogassuk, legfőképpen veszélyeztetett rája és cápa fajokra koncentrálva. A legmodernebb környezetvédelmi és kutatási programok támogatásával megkíséreljük felhívni a figyelmet bizonyos fajok szerepére az ökoszisztémában, mint például a kevéssé kutatott óriás ördögrájákra, mivel a legtöbb cápa és rája populáció veszélyben van a környezetszennyezés, intenzív turizmus vagy halászhálókba gabalyodás miatt. Emellett célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a tengeri ökoszisztémák segítésére oktatás által is. Kevéssé kutatott tengeri fajok védelméért dolgozunk világszerte.

Az Alapítvány jelenleg elsősorban az óriás ördögrájákra koncentrál.

Manta ráják:

A Mobulidae családba tartozó rájákat, a Manta-kat és Mobula-kat gyakran ördögrájaként emlegetik. Egészen a közelmúltig négy manta rája fajt különböztettek meg:

  • Manta birostris (Atlantic manta; Walbaum, 1792),

  • Manta alfredi (Prince Alfred manta rájája; Krefft, 1868),

  • Manta hamiltoni (Pacific manta ray; Hamilton and Newman, 1849),

  • Manta ehrenbergii (Müller and Henle, 1841).

Genetikai vizsgálatok alapján később egyetlen fajként emlegették őket (Manta birostris) egy pár évig, majd nemrég újabb genetikai vizsgálatok alapján két fajt különítettek el (Manta birostris és Manta alfredi).
A Mobulidae családba tartozó másik nemzetségben, a Mobula-k esetében 9 fajt különböztetnek meg (Rafinesque, 1810). A legszembetűnőbb különbség a két nemzetség között a szájnyílás elhelyezkedése: Mobula-k esetében hasi oldalon, míg Manta-knál a fej elején helyezkedik el a szájnyílás.

Az ördögráják a legnagyobb halak közé tartoznak lapos, korongszerű testtel, nagy, szárnyszerű mellúszókkal. Két fejúszójuk a száj két oldalán előrenyúlik, amely ennek a családnak az ismertetőjegye. Főképpen planktonnal táplálkoznak és az emberre veszélytelenek. Az ördögráják világszerte előfordulnak trópusi és szubtrópusi tengerekben.
Az ördögrájákat alig kutatják néhányan világszerte, csak pár vizsgálatot végeztek ezidáig rajtuk populációdinamikai és természetvédelmi vonatkozásokban. Dr. Ari Csilla által végzett neurobiológiai kutatások alapján a Mobulidae családba tartozó ráják agyának speciális tulajdonságai kivételes képességekre utalnak. A jövőbeni kutatások a viselkedésük és az agyuk jobb megismerését célozzák meg.

Az Alapítvány célja a neurobiológiai és etológiai kutatások folytatása és kiterjesztése. Kutatási projektek készülnek a populációdinamikájuk, szociális viselkedésük tanulmányozására, tengeri természetvédelmi területeket meghatározása, fejlesztése és üzemeltetése érdekében. Az Alapítványunk által kutatott populációk komoly veszélyben vannak több országban a korlátozatlan halászat, környezetszennyezés, élőhely pusztulás és túl intenzív turizmus miatt. A kutatásokba bevonunk helyi non-profit szervezeteket, egyetemeket és kutató intézeteket is. Reméljük kutatásainkkal hozzájárulunk védelmük elősegítéséhez, hogy ezek a csodálatos állatok még sok évig ússzanak majd az óceánokban.
Az ördögráják a Maldív-szigeteken és több más országban veszélyben vannak a halászzsinórokba való gabalyodás vagy hajók propellerébe való ütközés miatt.

  

...és sokszor súlyos sérüléseket szenvednek nagy cápák támadásainak eredményeképpen...

  

Ez ellen dolgozunk

A világon több helyen a kontrollálatlan halászat nagymértékben befolyásolja a Mobulid populációk létszámát és mivel ezek az állatok csupán 2-3 évente szülnek egy utódot, a populációk felépülése szinte lehetetlen a közeljövőben, ha egyáltalán lehetséges.

  • ördögrája halászat Mexikóban(klikkelj a kis képekre):


©Copyright. A Jövő Óceánjaiért Alapítvány 2003-2015. All rights reserved.