Hírek

Főoldal

Kik vagyunk

Céljaink

Eredményeink

Cikkek

Megjelenések

Letöltések

Elérhetőség

Támogatóink

Linkek

magyarul   in english


A Jövő Óceánjaiért
Alapítvány

Bankszámlaszám:
65100149- 11287447
Adószám:
18181885-1-42
Telefonszám:
+36-30-284-3467
E-mail:
info@futureoceans.hu

 

 


1% maradjon életben???

Közeleg az adóbevallások ideje, így ismét lehetőség nyílik arra, hogy mindenféle plusz költség nélkül segítsd a veszélyeztetett tengeri élőlények kutatását és védelmét! A tavalyi adományokat a kutatáshoz elengedhetetlen felszerelésekre költöttük, amelynek segítségével a világon egyedülálló kísérletet kezdhettünk meg.

Ha szeretnél többet megtudni veszélyeztetett és alig kutatott tengeri élőlényekről…..

Ha szeretnél a védelmükért tenni valamit, de nem tudod mit és hogyan….

Ha szeretnél egy világon egyedülálló, magyarok által végzett kutatást támogatni….

Ha abban a tévhitben élsz, hogy „az én 1%-om olyan kevés, hogy azzal úgysem lehet semmit kezdeni”…

Ha nem tudod, mit kezdj az 1%-oddal, csak azt szeretnéd, hogy valóban hasznos munkára fordítsák….

….akkor  a Jövő Óceánjaiért Alapítvány  várja az 1% felajánlásodat!

Letölthető útmutató és szándéknyilatkozat, klikkelj ide!

Köszönjük a segítséget!


Maldiv-szigeteki ördögrája kutató expedíció beszámoló:

   

A nemzetközi hírű víz alatti fotós, a DIVE magazin munkatársa, Douglas Seifert búvárutat szervezett a Maldív-szigeteki ördögráják egyedülálló csoportosulásának fotózására és megfigyelésére. A különleges túra meghívott résztvevői voltak Anne-Marie Kitchen-Wheeler és Dr. Ari Csilla mantakutatók. A Sea Spirit búvárhajó augusztus elején indult Male atollról a Baa atoll felé, hogy a búvárok megfigyeljék egy nemrég felfedezett lagunában az ördögráják elképesztő aggregációját és az állatok viselkedését a délnyugati monszun idején (májustól novemberig).

   

“A napjainkat általában egy vagy két kora reggeli merüléssel kezdtük a gyönyörű óceáni fennsíkokon, ahol többször találkoztunk mantákkal a tisztogatóállomásokon. Később, dél körül pedig a laguna felé vettük az irányt, ahol a nap hátralevő részét töltöttük, délután 6-ig minden nap. Általában 40-70 manta volt a lagunában, de volt olyan nap, hogy megközelítőleg 150 példány volt jelen. A két hét alatt Anne-Marie és Csilla 160 új egyedet azonosított be.”

   

"Az apró planktonikus rákok nagy tömegei odavonzották az ördögrájákat, akik aztán olyan elfoglaltak voltak azok bekebelezésével, hogy teljesen figyelmen kívül hagyták a körülöttük lebegő búvárokat. Mivel az állatok meglepően közel engedtek magukhoz, lenyűgöző fotók készülhettek. A sűrű, planktondús vízben egészen földöntúli érzés volt, mikor ezek a hatalmas vadállatok úsztak, szaltóztak körülöttünk, sokszor pár centiméter távolságban tőlünk. A több méteres, erőteljes úszók és a közel másfél méteres, pár centire elsuhanó tátott szájak között mégsem éreztük veszélyben magunkat soha.”

   

”Voltak olyan napok, amikor egy vagy két cetcápa is csatlakozott az ördögrája kavalkádhoz, amelyek aztán lassan köröztek a lagunán belül, hogy a legjobb táplálkozási területre találjanak. Nem volt szükség követni őket, csak a manták közelében kellett várnunk, a cetcápák újra és újra visszatértek és elúsztak a közvetlen közelünkben.”

Csilla és Anne-Marie kisérletei a világon egyedülállóak, még ördögrájákon soha nem tesztelt kérdéseket vizsgáltak. Elsősorban különböző vizuális ingerek szociális viselkedésükre irányuló hatásait tesztelték. A kísérleteket többször megzavarta, hogy egy-egy közel 8 méteres cetcápa keresztül úszott a megfigyelési területen!

   

”Ezen a speciális túrán naponta 8 órát töltöttünk a vízben, az esték pedig a kísérletek és a fotók feldolgozásával teltek. Ehhez a szokatlan napirendhez tökéletesen alkalmazkodott a Sea Spirit legénysége és Mohamed kapitány, akik csatlakoztak hozzánk a manták megfigyelésében is, és kitűnő piknik ebédekkel kényeztettek minket a merülések közötti időben a búvárhajón.”

   

A kimerítő túra során egészen különleges élményekkel és gazdag tudásanyaggal gyarapodtunk, így a visszafelé úton Male atoll közelében is beiktattunk néhány levezető merülést. Végül rendkívül erős áramlás mellett egy tucat szirtcápa társaságában készítettünk még néhany fotót a gyönyörű élővilágról, mielőtt a csapat hazafelé indult volna.

   

Mikor a kis csapat többi tagja elhagyta a Sea Spirit-et, Csilla visszahajózott Baa atollra, és egy másik mantakutató, Guy Stevens, illetve a National Geographic magazin egyik fotósa, Thomas Peschak társaságában folytatta a megfigyeléseket, a Four Seasons Resort támogatásával. Az ezt követő napokban még több ördögrája bukkant fel a lagunában, és újabb, eddig ismeretlen egyedeket sikerült beazonosítani, illetve a viselkedésüket tovább vizsgálni.

Csatlakozz és segíts nekünk kutatni ezeket a csodálatos és misztikus
élőlényeket 2010 -ben!

Bővebb információ az alábbi e-mail címen kérhető: futureoceans@yahoo.com


Dr. Ari Csilla a National Geographic magazin júliusi számában


Aukciót hírdetünk!

Felajánlandó tárgyakat várunk, amelyek eladásából származó bevétel az Alapítvány fenntartását és munkáját támogatná. Elsősorban búvárkodással, tengeri élővilággal kapcsolatos felszerelések, könyvek és képzőművészeti tárgyak felajánlását várjuk,  de egyéb témájú felajánlásokat is köszönettel veszünk!

A tárgyakra licitálni e-mailen (info@futureoceans.hu) lehet.
Az adományozott összeg az adóalapból leírható, amelyről kérésre igazolást állítunk ki.

Az oldalt folyamatosan frissítjük!

Az alábbi tárgyakra lehet licitálni:
Tuzhal

Tűzhal festmény - "firefish"

Mérete: 55 x 46 cm

Festőászonra nyomtatva kasírozott, keretezett kivitelben

Készítette: Sipos László

Kezdő ár: 10 000 Ft

A kép elkelt! Gratulálunk!

 


©Copyright. A Jövő Óceánjaiért Alapítvány 2003-2015. All rights reserved.